Ekipman

Aşağıdaki ekipmanlar uzun yol tur bisikletçiliği için alınmıştır.

Şu ana kadar kullandığım ekipmanlarımın bir çoğunu Decathlon‘ dan aldım. Tur bisikletçiliğine dair tüm ihtiyaçlarınızı bu mağazadan uygun fiyata temin edebilirsiniz. Türkiye’deki birçok bisiklet mağazalarına oranla daha ucuz.  Hadi başlayalım!

IMG_0820

SELE 

Selem Brooks B17. Daha önce Brooks sele kullanmadım ama onsuz da yola çıkacak değildim. Bakalım övüldüğü kadar iyi miydi?

Gerçekten de tur sırasında kalitesini ortaya koydu. Hiç bir rahatsızlık yaşamadan turlarımı yapmamın en büyük payı tabi ki de Brooks’a ait. Elinize ilk aldığınızda sanki deriden değil de tahtadan yapılmış hissi uyandırıyor! Tam o zaman kazıklandığınız hissine kapılabilirsiniz 😉 Merak etmeyin tur sırasında kendini hafiften salıveriyor ve esnemeye başlıyor. İlk kullandığımda biraz rahatsız olmuştum ama alışma süresini atlattıktan sonra hiç bir sıkıntı yaşamadım. Hatta bir efsanedir gidiyor, 1000 km sonra kıçınızın şeklini aldığı 😉 Doğrudur !

Fiyatından dolayı çok pahalı bir sele olabilir ama turu ağrısız geçirmek istiyorsanız şart gibi. Daha uygun bir fiyata bulmak için www.evanscycles.com sitesine bir göz atabilirsiniz. Türkiye’de bulamadığınız veya pahalı gelen her hangi bir ekipmanınızı buradan uygun fiyata alabilirsiniz. Merak etmeyin Türkiye’ye direk satışı var ve güvenilir bir site.

Ayrıca www.bike-components.de sitesine de uğrayabilirsiniz. Üye olununca Türkiye’ye karşı özel bir indirim uyguluyorlar.

Teknik Özellikleri ;

  • Brooks B17 Standar Sele
  • %100 gerdirilmiş deri
  • Sele altı çelik raylar
  • Elle dövülmüş bakır perçinler
  • Uzunluk: 275mm
  • Genişlik: 175mm
  • Yükseklik: 65mm
  • Ağırlık: 520gr

22

DIŞ LASTİK

Dış lastik olarak da Scwalbe Marathon 2.00 kullandım. Gayet dayanıklı ve akışkan bir lastik. Turlarım sırasında hiçbir patlakla karşılaşmadım.Üstelik aşınma oranı ise çok az. Aslında Marathon Plus 1.75 taraftarıydım ama stoklarda kalmayınca mecburen klasik olana döndüm.

Teknik Özellikleri;

  • Güçlü yeşil koruma(Green Guard Telli)
  • Maximum yük kapasitesi 130 kg
  • 26 x 2.00

img_08772

schwalbe-marathon2

HEYBE

Heybelerim ise Vaude Aqua. Ön tarafta 28 Lt ve arka tarafta ise 48 Lt kullandım. Alman üretimi olan bu çantalar gerçekten de turda kalitesini ortaya koydu. Polyesterden yapılmış olmaları ise ayrı bir dayanıklılık katmış. Heybelerde yırtılma ve ya aşınma gibi bir derdiniz olmuyor. Ayrıca bagaja çok rahatlıkla takılıp çıkarılabiliyor. Heybeler için ayrıntılı bir inceleme yazısı yazacağımdan burada uzatmama gerek yok sanırım.

21

vaude-aqua-back4

ÇADIR

Çadır olarak ise Dechatlon‘ dan aldığım Quechua T2’yi kullanıyorum. Hem ucuz hem de orta sınıf çadırlara göre hafif. Genellikle yaz aylarında tura çıktığımdan dolayı, üst düzey bir çadıra ihtiyaç duymuyorum. Çadırın fiyatı 60 TL, ağırlığı ise 3.4 kg. Kurulumu ise çok basit. Kumaşı da gayet dayanıklı. Çadırın hemen üst kısmında ki havalandırması da nem oluşmasını önlüyor. Polleri de orta düzey. Yağmurda ve tozlu havalarda kullandım hiçbir sıkıntı yaşamadım. İki kişilik olan bu çadırda tek başınıza rahatlıkla kalabilirsiniz.

Düzenleme: Şu anda dechatlon mağazasında Quechua T2 çadırı satılmıyor. Aynı kalitede olan ve arasında sadece kapı farkı olan, iki kişilik Arpenaz 2 çadırı satılıyor. Fiyatı ise 79,99 TL.

img_0992-tile2

IMG_4778

cache_500_1__i_8173545_HZB

cache_500_1__i_7030435_MHM

OCAK-YEMEK SETİ

Genellikle kısıtlı bir bütçeyle yola çıktığımdan dolayı ocak seçiminde cimriliğe kaçtım. Aygazın kartuşlu ocağını kullanıyorum. Bir kartuş 4 gün yetiyor. İstediğim her şeyi yapabiliyorum. Sabah yumurta haşlıyor, akşam makarna yapıyor, hazır yiyeceklerimi pişiriyor ve kahvem için su kaynatıyorum. Hatta tavukta mı haşlasam diye düşünmüyor değilim! Ocak 15 TL, üç tane kartuş  6TL. Daha ucuz bir kamp ocağı seçimi olamazdı.

img_1565-tile2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

60TL’ye gittigidiyordan aldığım ufak bir yemek seti kullanıyorum. Ufak olduğundan yer kaplamıyor. Tek kişilik yemeği çok rahatlıkla yapabildiğim söylenemez. Mesela makarna ve ya pirinç, suyu çekip şiştiğinden dolayı ufak geliyor. Bir haftalık ve ya daha kısa bir tur yapacaksanız bu yemek seti ideal. Abartıya kaçmamak gerek. Paranızı dış lastiğe, seleye harcayın. Uçuk fiyatlara yemek seti veya ocağı ancak extrem bir tura çıkacağınız zaman almanız daha mantıklı.SAM_1177

KELEBEK GİDON

Gün içerisinde saatlerce bisiklet sürerken ellerinizin uyuştuğunu fark etmezsiniz. El uyuşukluğuna geçici bir rahatsızlık gözüyle bakılsa da aslında çok tehlikelidir. Ellerinizin uyuşması, gidon kontrolünüzü kaybettirip, sonucu iyi olmayan olaylara zemin hazırlayabilir. Bu tarz olayların yaşanmasını istemiyorsanız, ergonomik bir gidona ihtiyacınız var demektir. Genellikle uzun yolculuklarda ergonomik olan  kelebek gidon kullanılır. Kelebek gidon farklı tutuş açıları sağladığından, el uyuşukluğu problemini ortadan kaldırır. Aynı zamanda şekli sayesinde de bir çok elektronik cihazınızı gidona monte edebilirsiniz. Piyasada çok fazla kelebek gidon markası da bulunmadığından, çok fazla araştırmaya da gerek yok sanırım. Ben, pedalla.com.tr sitesinden 50 tl’ye aldığım XLC kelebek gidonunu kullanıyorum. Çok memnunum, tavsiye edilir!

SAM_4837

UYKU TULUMU

“Nasıl bir tulum almalıyım?” sorusunun cevabına yine başka bir soru eşlik edecektir; “Hangi mevsimde tur yapacaksın?” Yaz ayında tur yapmayı planlıyorsan, benim kullandığım gibi ucuz yollu bir tulum tercih edebilirsin. Dechatlon bu iş için en uygun mağazadır. Gidersin dağcılık reyonuna, kaparsın bir tulum ve işi bitirirsin.   Eğer ben kış ayında da tur yapmayı planlıyorum diyorsan şu yazıya bakman en sağlıklı sonucu bulmana vesile olacaktır.  Uyku tulumu nasıl seçilir?

20160522_065021

Dechatlondan aldığım +10 dereceye kadar dayanabilen bu uyku tulumu; ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında gayet ideal bir tulum. Sonbahar aylarında havalar soğuduğundan tuluma ancak termal içilik ile girerek yatabiliyorum. Yoksa soğuk sizi buluyor ve tüylerinizi diken diken yapıveriyor. Sonra dişleriniz pancar motoru gibi çalışmaya başlıyor. Benden söylemesi.

20160522_065050

Kılıfı içerisinde sıkıştırdığınız halde biraz yer kaplıyor. Ayrıca sıkıştırma ipleri de bulunmuyor. Bu bir dezavantaj. Gerçi ben bu tulumu üç sene önce almıştım. Dechatlonda satılan şimdiki tulumların kılıflarında bu sıkıştırma ipleri mevcut. Eğer bütçeniz az ise (50-100TL) dechatlondaki herhangi bir tulumu tercih edebilirsiniz.

GİDON ÇANTASI

Vaude marka olan gidon çantam 7lt kapasitede. İçi gayet geniş. Fotoğraf makinemi, diş fırçamı, not defterimi, gözlüğümü ve cüzdanımı bu çantada taşıyorum. Su geçirmez olan bu çantanın hemen üst tarafında haritalık bölümü bulunuyor. Aldığım notlarımı ve haritamı bu şeffaf bölüme koyuyorum. Çantanın iç tarafı plastik plakalarla desteklenerek şeklinin bozulması önlenmiş. Yani içerisinde ağır bir malzeme varken bile dikdörtgen şeklini koruyor. Kapak ise iki tane sağlam çıt çıt ile kapatılıyor. Çanta gidona ayrı bir plastik parça ile monte ediliyor. Bu parça ise gidona çelik teller ile sabitleniyor. Bir daha çıkartmıyorsunuz. Bu parçanın  üzerinde bulunan bir tuş ile çanta gidondan ayrılabiliyor. Omuz askısı sayesinde de çok rahatlıkla taşınabiliyor. Çantayı gidona  tekrar takmak içinse de parçanın yuvasını çantanın yuvasına denk getirerek hafifçe ittirmek gerekiyor. Zaten piyasada kendini kanıtlamış iki çanta markası bulunuyor. Bunlardan biri Vaude diğeri ise Ortlibe’dir. Fazla sözü uzatmaya gerek yok sanırım. Kalite akıyor. Fiyatı ise mağazalar arasında 250-300 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Peki bu kadar kaliteli ve pahalı bir gidon çantasına gerek var mı? Eğer yağmurda, çamurda bisiklet sürüyor veya 5 bin – 10 bin kilometrelik bir tur yapacaksanız bu kalitede bir çantanızın olması sizi rahatlatacaktır. Ama Türkiye içerisinde bir iki aylık tur atıyorsanız bence bu kadar pahalı bir gidon çantası almaya gerek yok. Daha düşük paralara orta kalite bir gidon çantası alınabilir.

20160521_084956

Daha bir çok ekipmanımı fırsat buldukça bu yazıya ekleyeceğim.

Başlıca Kullandığım Ekipman Listesi;

Bisiklet: Rockrider 8.3 Mtb

Gidon: Xlc kelebek gidon.

Dış Lastik: Scwalbe Marathon 2.00

Sele: Brooks B17

Arka Bagaj: Zefal Disk Uyumlu

Ön Bagaj: Xlc

Çadır: Quechua T2

Tulum: Quechua +10

Mat: Askeri Mat (20TL)

Gidon Sargısı: Xlc Jel destekli

Arka Heybe: Vaude Aqua 48Lt

Ön Heybe: Vaude Aqua 28Lt

Gidon Çantası: Vaude 7lt

Ocak: Aygaz kartuşlu ocak

Ekipman” için 18 yorum

  1. kardeş sağolasın bilgilendirdiğin resimler çok iyi olmuş neyi nereden aldığını söylemende pek hoş daha ayrıntıya girebilir ve bisiklet özelliklerinin tamamını yazarsan çok sevinirim merak eden çoktur eminim.Hayırlı yolculuklar 🙂

    Beğen

    1. Teşekkürler İbrahim. Sayfayı güncelleyeceğim zaman bisikletin özelliklerini de ekleyeceğim. Umarım ekipmanlar hakkında iyi bir bilgi verebilmişimdir.

      Beğen

  2. çok harika faydalı bi site olmuş . ekipmanlarıda yazman ayrı bi güzellik . bende bisikleti merak ediyorum teşekkürler dostum .

    Beğen

  3. Kesinlikle bisikletle ilgili ayrıntıya ihtiyacım var,senin siteni inceledim ve bende böyle bir tur denemesini ilk olarak kısa mesafede deneme yolu ile tecrübe edeceğim. umarım yorumumu okuyup dönüş yaparsın. arka bagaj demiri en fazla kaç kiloyu kaldırabiliyordan jantaki tellerin düz örgü olup olmadığına kadar ayrıntıların hepsini bekliyorum.

    Beğen

  4. Dostum gerçekten güzel inceleme yapmışsın tarafsız bir şekilde arıların ve eksilerini yazmışsın nerden aldığını söylemişsin artık bloğunu takip ediyorum.

    Beğen

  5. yazılar gerçektende güzel. sormak istediğim bir şey var kelebek gidonda kullandığın gidon sargısı nedir?

    Beğen

    1. Merhaba Merthan,
      Fotoğraflar için Canon 600D kullanıyorum. Sitedeki tüm fotoğraflar tabi ki bu makine ile çekilmedi fakat birçoğu bu makineden çıktı. Ayrıca telefonumla çektiğim fotoğraflarda var. Telefonum ise Samsung J5.

      Beğen

  6. Reis selamlar.Yedek dış lastiği katlamamızın bir sakıncası olur mu sence?Nasıl taşıyacağımı bilemedim..

    Beğen

    1. Merhaba İsmail,
      Yedek dış lastiği rulo şeklinde sarıp ufak bir kutuda taşımak en iyisidir. Katlamanın bir sakıncası yok fakat rulo şeklinde sarman daha sağlıklı olacaktır.

      Beğen

Yorum bırakın